Tags

, , ,

Referentie:
Powell, Brittany, “Sandwich Artist”, Low-Commitment Projects, http://lowcommitmentprojects.com/2012/01/02/sandwich-artist/ (geraadpleegd op 15.3.2012).

Extract:
Opeenvolgend: Christo, Pollock, Mondriaan, Hirst, Rothko.

C

Commentaar:
De stijl van grote namen uit de kunstwereld op een simpele maar herkenbare wijze teruggebracht tot een sandwich. De kracht van deze letterlijke benadering van etenskunst schuilt hem in zijn herkenbaarheid. De sandwiches vormen een soort van raadsel, dat zelfs voor een leek als ik grotendeels nog op te lossen valt.

De conceptuele waarde van de sandwich is sterk. Een alledaags iets als een boterham, bijna iedere Nederlander eet ze, samengevoegd met de als autoritair bekend staande kunstwereld. De lijn van het project is duidelijk zichtbaar, omdat de hele fotoreeks vanuit hetzelfde standpunt is geschoten. Door de foto’s recht van boven te maken, krijgt het een idee van een schilderij mee. Dit terwijl niet alle kunstenaars schilders zijn. Voor de uniciteit van het project vind ik deze aanpakt wel de beste. Het valt me alleen op dat de onderste foto, de vertaling van Rothko, van dichterbij is genomen. Hier kan ik echter geen goede reden voor vinden. Dat de sandwiches geplaatst zijn op een bord, zoals je ze normaal ook ziet, doet recht aan de foto’s. Het versterkt het beeld van een alledaags iets op een minder alledaagse wijze.

Bij de bron, Low-commitment Projects, geven bezoekers interessante reacties, die aanzetten tot een diepere gedachtegang bij de foto’s. Elisa schrijft:I thought I have seen a lot, but this is amazingly different ! I love it, just proves there is Art in all things.’ Het interessante hieraan vind ik dat ze net zo over kunst denkt als ik. In alles zit kunst, of het nu een symfonie van Mozart is, of een drol. Het gaat erom wat je met een voorwerp of geluid doet, niet zozeer om wat voor een voorwerp of geluid het gaat.

Renaud D’André zegt dat zijn ‘kinderen hun boterhammen wel opeten als ze op deze manier zijn belegd’. Dat is volgens mij ook een kracht van kunst, een andere benadering van iets waar je normaal gesproken niets van moet hebben. Door sandwiches mooier te beleggen, worden ze ineens smakelijker voor kinderen. Dus is het een effectieve manier om kinderen met meer soorten eten en tegelijkertijd vormen van kunst in aanraking te laten komen. Zo blijkt je kunst ook nog eens verantwoord, al denk ik dat ze kunstenaar zich hier bij het maken van de sandwiches niet bewust van was.

Advertenties